top of page

Rally

Rallylydnad bygger på kontakt, samarbete och glädje vilket är själen i rallylydnad. Alla hundar och människor kan träna och tävla i rallylydnad, renrasiga som blandraser, stora som små, unga som gamla, famlijehunden som den pensionerade tävlingshunden.

 

När man tränar rallylydnad är man ett team som ska ha kul tillsammans, detta innebär att man får prata med hunden och med handtecken hjälpa hunden att utföra momenten på rätt sätt men under tävling inte vid röra hunden. På träning använder man även en del belöning t.ex. godis eller leksaker, men på tävling så är det förbjudet att ha något sådant framme.

 

För att träna rallylydnad bör man ha god allmänlydnad speciellt om man tänkt sig tävla då det bara är i nybörjarklassen man har hunden kopplad. I fortsättnings-, avancerad- och mästarklass skall hunden vara okopplad.

Rallylydandens namn kan vara lite missvisande, det är nämligen inte en ”sport” som utförs i hög hastighet, utan lugnt och stilla går man en bana med 16-20 olika moment. Vid varje moment står en skylt som med text och bild visar vilken övning som du och din hund skall utföra. Totalt finns det c:a 70 olika moment i de fyra tävlingsklasserna. Mer om rallylydnad och de olika momenten finns på https://brukshundklubben.se/prov-tavling/prov-och-tavlingsgrenar/rallylydnad

Rallykommittén:

Veronica Hübner & Monica Beijer

bottom of page